Su Depoları Nerelere Yapılmalıdır?

Su depoları, su kesintileri durumunda içlerindeki mevcut suyu kullanma imkânı sunan, suyun kapalı bir ortamda, hijyenik koşullarda muhafaza edilmesini sağlayan depolardır. Polyester, mavi dikey, polietilen, beton gibi farklı su depoları mevcuttur. İhtiyaca yönelik değişkenlik gösteren depolar, çatıya veya bodrum katlara konulabileceği gibi toprağın altına da yerleştirilebilirler. Su deposu litre hesaplama işlemi için ise kullanılacak yerdeki kişi sayısı önemlidir. Örneğin bir apartmanda 130 kişi için 90 litrelik, bir otelde ise 160 kişi için 120 litrelik bir depo yeterlidir. Silindir depoların hacmini hesaplamak için pi sayısı, yarıçap karesi ve yükseklik birbiriyle çarpılır. Ya da bir apartmanın ihtiyacı olan litreyi bulmak için apartmanın katı, kişi sayısı ve 90 rakamı çarpılarak, ihtiyaç duyulan deponun litresi bulunur.

Su Depolarının Yerleştirildikleri Yerlere Göre Avantaj ve Dezavantajları

Çatıda bulunan su depoları, herhangi bir ekstra güce ve elektrik harcamasına ihtiyaç duymadan tüm katlara suyu ulaştırabilirler ancak hem bakımları daha zordur hem de donma riskini önlemek için izolasyon gerektirirler. Ayrıca çatıya da ekstra yük bindirmiş olurlar. Aksine bodrumda yer alan su depolarında, suyu üst katlara ulaştırmak için elektriğe ihtiyaç vardır ancak bakımları kolay yapılmaktadır. Yer işgal etmeleri dezavantajları olsa da, çatıya konulan su depolarına göre onarımda ve bakımda kolay ulaşılabilirler. Toprağın altına gömülen su depolarında ise binaya ekstra yük binmemiş olur ve herhangi bir alan kaplanmaz. Bodruma yerleştirilen depolar gibi elektrik enerjisine ihtiyaç duyan toprağa gömülü su depolarında, bakım da ayrı bir problem teşkil eder. Herhangi bir problemde, depoya ulaşmak için toprağı kazmak gerekir.

Su deposu temizliği için Toprağın üstüne konulacak depolar için sağlam ve sert bir yüzey seçilmelidir. Beton su depolarında, su deposu montajı gerekmez, depo direkt olarak kullanılacak yere yapılır. Metal depolarda ise metal levhalar yardımıyla kurulum yapılır. Gerekli levhalar kullanım alanında birleştirilir. Polikarbon, plastik su depoları ise montaj açısından en kolay olanlardır.

Ortalama Maliyetler

Çeşitlerine ve litrelerine göre su deposu maliyeti de değişkenlik gösterir. Örneğin 2 tonluk bir polyester su deposu 800 lira gibi bir fiyata sahipken, aynı deponun 60 tonluğu 23 bine gelmektedir. 2 tonluk bir polietilen su deposu ise yaklaşık 500 liradır.